Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Magnhild og Arne Thoresen åpner dagligvareforretningen A. Thoresen i Hønengata 42 i Hønefoss

AKAs verden: Arbeidsomme og nøysomme gründere

1957

EN NY HVERDAG: Revolusjoner og kriger på slutten av 50-tallet får store konsekvenser for milliarder av mennesker. Forholdet mellom Sovjet og Norge er iskaldt.

Nikita Khrusjtsjov truer Einar Gerhardsen med atomvåpen dersom det etableres utenlandske militærbaser på norsk jord. I USA styrer General Eisenhower, mens Elvis herjer på hitlistene.

I Norge stjeler Agnar Mykle overskriftene. Forfatteren blir rettsforfulgt etter å ha skrevet den erotiske romanen “Sangen om den røde rubin”. Landesorg blir det da Kong Haakon dør. Leif Juster gir folket smilet tilbake med suksessfilmen “Fjols til fjells”. I Hønefoss har ikke ekteparet Magnhild og Arne Thoresen tid til kinobesøk. De står overfor store utfordringer. Det unge paret åpner kolonialen A. Thoresen i Hønengata 42. De kaster seg inn i sin nye tilværelse med stor iver og arbeidsglede.

Hjemme har sønnen Aage nettopp fylt fire år. Det er lange dager for Magnhild og Arne.

Arne, Knut og Aage etablerer dagligvarekjeden AKA Lavpris. Den blir raskt en stor suksess.

AKAs verden: Nye tider og nye ideer

1977

AAGE TENKER NYTT: I 1977 sjokkeres den nye oljenasjonen av Bravo-utblåsningen. Gode råd er dyre – veldig dyre. Fra Texas kommer brønndreperen Red Adair. Olje-cowboyen får heltestatus i kongeriket i 1977. På sportsfronten vinner Ingemar Stenmark og Liverpool "alt".

Saturday Night Fever går sin seiersgang på kinoene, mens nordmenn også får sitt første møte med punken når kultbandet Sex Pistols gjester Oslo. Samtidig mister verden to av sine største etterkrigs-ikoner. Charlie Chaplin og Elvis Presley går bort i 1977.

I Hønefoss snakker "alle" om den nye butikken "AKA Lavpris". Arne Thoresen, Knut Braathen og Aage Thoresen gir sine forbokstaver til dagligvarekjeden som utfordrer etablerte kjøpmenn. Suksessen lar ikke vente på seg. Første driftsår viser en omsetning på formidable 40 millioner kroner. Det er 10 ganger mer enn den lille "mann- og konebutikken" i Hønengata 42 noen gang har opplevd på sine 20 første driftsår. 

Det finnes ikke makan til billigby i Norge. Det sørger AKA for.

AKAs verden: Suksess og elleville tilstander

1982

SUKSESS I EN UROLIG VERDEN: Verden holder pusten i 1982. Også når Oddvar Brå brekker staven på siste etappe i VM-stafetten. Det ingen tror er mulig skjer da Margaret Thatcher erklærer krig mot Argentina over noen forblåste Falklandsøyer. Blodig er også krigen mellom Iran og Irak.

Det er et lyspunkt når suksessfilmen "ET" har premiere på kinoene. Fagforeningslederen Lech Walesa etablerer Solidaritet som utfordrer kommunistregimet i Polen. En markant kommunistleder – Leonid Bresjnev – dør i 1982. Det samme gjør eventyrprinsessen Grace Kelly av Monaco.

AKA på Hønefoss lever i beste velgående. Selskapet feirer fem suksessrike år i 1982. AKA åpner en ny, stor dagligvareforretning i Osloveien på Hønefoss. Her raser galskapen med elleville 10-kroners salg, brødkrig og trailersalg. Kundene har ikke opplevd mAKAn.

Utover på 80-tallet befester Hønefoss stillingen som Norges billigby nr. 1 – mye takket være AKA. 

AKA holder koken. Alle piler peker oppover, og AKA Osloveien skriver historie.

AKAs verden: Setter historisk rekord

1985

ALLE PILER PEKER OPPOVER: Etter en urolig start på 80-tallet peker fortsatt alle piler oppover i siste halvdel av tiåret.

Jappetiden er i emning. Reagan og Gorbatsjov finner tonen – mot alle odds. Verden beveger seg ut av den kalde krigen. Riktignok rystes Norge av en spionavsløring. Arne Treholt blir dømt i 1985. Verden skremmes også av den nye HIV/AIDS-epidemien.

Men først og fremst er 1985 et jubelår. For første gang vinner Norge Melodi Grand Prix og tre unge norske gutter som kaller seg "a-ha" topper internasjonale hitlister med "Take on me".

AKA opplever også stor suksess. Selskapet skriver historie da de som første dagligvareforretning i Norge passerer den magiske 100-millionergrensen i omsetning. Det koker på AKA Osloveien.

Et annet selskap lanserer en idé som skal komme til å bli en enda større suksess. Microsoft og Bill Gates viser fram operativsystemet Windows for første gang. 

AKA kjøper sin første eiendom på Åssiden i Drammen. Eiendommen er fortsatt i AKA sitt eie i dag og har Meny som hovedleietaker.

AKA feirer 10-års jubileum og går så det suser. Pensjonisten Arne Thoresen gir seg ikke.

AKAs verden: Ellevilt 10-års jubileum

1987

DET FINNS IKKE MAKAN: Brødrene Blystad fra Sokna blir mer eller mindre fortjent et symbol på den elleville jappetiden. Ellevilt er det også på parkeringsplassen i Osloveien. Folk går mann av huse for å kjøpe billig sukker rett fra trailere. Arne Thoresen blir pensjonist i 1987. Det forhindrer ikke hedersmannen fra å møte opp på rampa hver morgen kl. 06.30 for å kontrollere varemottaket.

Vi ler når den tyske tenåringen Mathias Rust lander småflyet sitt på den Røde Plass i Moskva. Den siste gjenlevende tyske stor-nazisten Rudolf Hess begår selvmord i Spandau-fengselet.

I Norge styrer Gro nasjonen, mens Ronald Reagan og Mikael Gorbatsjov fullfører jobben med å gjøre verden til et tryggere sted. De undertegner avtalen om å fjerne atommissiler av mellomdistansetypen på europeisk jord.

I Moss sørger Nils Arne Eggen for at laget blir seriemester, mens nasjonen rister oppgitt på hodet av de enorme overskridelsene på Mongstad.

I AKA er det ingen som rister på hodet. I sitt 10. år suser kjeden videre mot nye millionoverskudd. 

AKA gjør sin første store eiendomshandel når Osloveien kjøpes fra familien Blystad.

AKAs verden: Den første store eiendomshandelen

1990

AKA INN I EIENDOM: Osloveien har alltid vært en sentral eiendom for AKA, og er det fortsatt. I 1990 kjøpes eiendommen av Blystad-familien. En stor nyhet for den fremadstormende dagligvarekjeden.

En tragedie rammer nasjonen når MS Scandinavian Star kommer i brann mellom Oslo og Fredrikshavn. 159 mennesker omkommer.

Verden rammes av flere tragedier i 1990. Saddam Hussein invaderer Kuwait. Den nyvalgte presidenten George Bush senior får raskt mye å tenke på. Gledelig er det at Vest-Tyskland og DDR gjenforenes, og at Nelson Mandela omsider slipper ut av fengsel etter 27 år som politisk fange. Hjemme i Norge benker hele nasjonen seg foran fjernsynsapparatene for å følge den surrealistiske TV-serien Twin Peaks.

En kommende verdensmester ser dagens lys. Sjakk-geniet Magnus Carlsen blir nesten like suveren som RBK. Trønderen tar "the double" i 1990. Mange flere mesterskap skulle det bli for Eggens menn utover på 90-tallet. 

Den store avgjørelsen som ledet AKA inn i en ny tidsalder, og i et samarbeid med NorgesGruppen.

AKAs verden: AKA blir til SPAR

1997

DEN STORE AVGJØRELSEN: AKA feirer 20-års jubileum. Det har vært tøffe år med hard jobbing, men en periode fylt med stor vekst og mye moro. Så veldrevet og vellykket er AKA, at friere står på døren. Avgjørelsen blir tatt. AKA kjøper 50 % av SPAR. Kjeden som startet med to små butikker i Hønefoss, består nå av 340 butikker over hele Norge.

Det skjer samtidig med at verdens børser rystes. Det samme gjør Hong Kong. Mange er nervøse når den britiske kolonien føres tilbake til Kina.

I regjeringskvartalet tar Jagland grep mens trønderne gjør seg klar til en fest. Byen fyller 1 000 år i 1997. Høydepunktet blir ski-VM på hjemmebane. Bjørn Dæhlie blir "kongen av Trondheim" med tre gull. I avisene skaper sauen Dolly nesten like store overskrifter. Dolly blir klonet med seg selv – en stor, men skremmende vitenskapelig bragd som skaper diskusjoner.

Verden tar også farvel med en stor, liten kvinne; Moder Teresa dør i 1997. 

Et veiskille for verden, men også for AKA. Selskapet blir en liten del av en gigantisk satsning.

AKAs verden: En liten brikke i et stort spill

2000

... MEN VERDEN GIKK VIDERE: Mange er overbevist om at alle datamaskiner vil stoppe når verden passerer år 2000. Overraskende går veien videre – ikke minst for AKA. Selskapet har god trening med å fatte store og viktige beslutninger. Som regel har de fått et lykkelig utfall. Så også denne. AKA SPAR fusjonerer inn i nye NorgesGruppen, og blir en liten brikke i et stort spill. AKA får en eierandel på 5,2 % av NorgesGruppen. Det blir en eventyrlig posisjon utover på 2000-tallet.

Like eventyrlig er ikke situasjonen for Dot Com investorene. Boblen sprekker. To nye verdensledere entrer banen i 2000: Putin og Bush får også hendene fulle.

År 2000 blir også minnerikt for Frankrike. Nasjonen jubler for VM-gullet i fotball, men opplever sorg og fortvilelse når et Concorde-fly styrter utenfor Paris. 113 mennesker omkommer.

Kong Harald føler trolig en større lykke når han offentliggjør forlovelsen mellom Mette Marit og Haakon

Et rendyrket eiendomsselskap blir født. AKA satser hardt, vokser raskt og setter nye rekorder.

AKAs verden: Vi kan og vi vil, og vi får det til

2011

ET GULLÅR: AKA har opplevd mange ekstraordinære år. Likevel vil 2011 stå som et gullår. Resultatet blir lagt fram med et overskudd på 584 millioner kroner. Resultatet forteller om en stor AKA-nyhet: Selskapets post på 5,2 % i NorgesGruppen har blitt avhendet. Oppgjøret skjer delvis i penger og delvis i handelseiendommer. AKA handler attraktive eiendommer i et raskt tempo.

En opptur opplever også Petter Northug jr. Han er ustoppelig under VM på ski i Oslo denne vinteren. Bin Laden er ikke like ustoppelig. I 2011 setter et amerikansk kommandoraid en stopper for terroristens virksomhet.

2011 er et dårlig år for gamle depoter. Både Gaddafi og Mubarak fjernes, mens en ny kommer til makten i Nord-Korea. Kim Jong-Un fører familiens tvilsomme tradisjoner videre.

Året preges av to tragiske dødsfall. KIWIs gründer og tidligere kollega Per-Erik Burud omkommer i en båtulykke, mens teppet også går ned for den folkekjære Wenche Foss.

På hjemmebane feirer nye AKA Arena to år. Fotballarenaen som AKA bygget i 2009 gleder mange ivrige fotballentusiaster hele året.

AKA liker at det går fort i svingene. Kursen og fundamentet legges for videre vekst.

AKAs verden: Helt i 100, og vel så det

2013

"BLØTKAKE-ÅRET": AKA har mye å glede seg over i 2013. Året går inn i historien som "bløtkakeåret". Aage Thoresen runder 60 år, og selskapet passerer 100 handelseiendommer. På hjemmebane er AKA opptatt med byggingen av den mer enn 12 000 kvm store Hønefoss Arena. Arenaen som vil gi den regionale idretten et formidabelt løft.

Lance Armstrong kan se langt etter et løft. Super-syklisten var ikke så super likevel, og innrømmer et omfattende dopingbruk gjennom store deler av karrieren. Vi opplever mer dramatikk på idrettsfronten når Boston Marathon utsettes for et terrorangrep. Langt hyggeligere er året for Magnus Carlsen. Han blir verdensmester i sjakk, og får æren av å ta avspark for sin favorittklubb Real Madrid.

Damene er i fokus i 2013. Erna Solberg vinner valget og blir statsminister, mens vi samtidig feirer at det er 100 år siden kvinnene fikk stemmerett i Norge. President Obama går løs på sin 2. presidentperiode. Samtidig mister Norge en av sine største og mest folkekjære underholdere når Rolv Wesenlund går bort, og etterlater seg en lang rekke latterkuler. 

37 år har gått siden en ivrig, ung mann tok ansvaret for AKA. Nå bestemmer sjefen at nok er nok!

AKAs verden: Høvdingen pensjonerer seg

2014

DET FINNS IKKE MAKAN: Det er en utrolig reise Aage Thoresen kan se tilbake på. Etter 37 år på barrikadene velger AKA-høvdingen å definere seg selv som pensjonist i 2014. De fleste antar at sjefen beholder inngangskortet sitt, og at han av og til vil dukke opp i korridorene. Heldigvis får de rett ... "Kongen av AKA" er ikke den eneste som abdiserer dette året. Spanske Kong Carlos velger også å overlate ansvaret til neste generasjon. 2014 starter med et brannmareritt på Vestlandet. I januar står store deler av Lærdal sentrum i flammer. Kong Harald deler fortvilelsen med lærdølene.

I Sotsji er Ole Einar Bjørndalen øverst på pallen på skiskyttersprinten. Veteranen imponerer nok en gang! OL-flammen har så vidt slukket før Putin setter Krimhalvøya i brann. Verden raser, men den russiske presidenten bryr seg lite om protestene. Også kritikken fra NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg preller av på den russiske "tsaren". Heller ikke i 2014 ble verden forskånet for en flykatastrofe. Malaysia Airlines Flight 370 forsvinner i Kinahavet. Forsvinningen skulle bli et av vår tids største mysterier. 239 passasjerer er borte for alltid. Det er også Robin Williams. Den folkekjære skuespilleren tar farvel under tragiske omstendigheter.

Det var derimot bare glede som preget åpningen av AKAs nyoppførte KIWI-butikk på Sokna. Aage Thoresen og KIWI-sjefen Jan Paul Bjørkøy smiler fra øre til øre, og feirer KIWI-kjedens butikk nummer 600 i Norge.

Når vi passerer 150 eiendommer går selskapet inn i en ny æra. AKA er en nasjonal aktør!

AKAs verden: Nok en milepæl passeres

2015

AKA ØKER MEST: Det virker nesten litt uvirkelig. Eventyret som startet med en liten "mann- og konebutikk" i 1957 passerer i 2015 sitt eiendomskjøp nummer 150. De ansatte er vant til å feire "familiebegivenheter" med bløtkake, men denne smaker ekstra godt. En strategisk beslutning ligger også til grunn for at AKA går fra å være et regionalt – til å bli et nasjonalt eiendomsselskap. Trolig det raskest voksende private eiendomsselskapet i Norge.

AKA kjøper også stadig flere eiendommer i helt nye områder av landet og definerer alt syd for Nordland som sine jaktmarker. Jaktet gjorde også Petter Northug jr. Det gjorde han godt. I ski-VM i Falun blir han den desiderte VM-kongen.

Dronning Elisabeth nekter å bli pensjonist. 9. september hadde hun regjert i 63 år, syv måneder og fire dager, og passerte med dette Dronning Victoria. Dette er en rekord Sepp Blatter i FIFA ikke kommer til å slå. Det stormet rundt fotballpresidenten i hele 2015. Året vil bli husket for terroren som krøp stadig nærmere. Tragediene i København rystet oss. Rystet oss gjorde også snøskredet i Longyearbyen. Bare tilfeldigheter gjorde at ikke flere liv gikk tapt. En populær røst stilnet dette året. Nora Brockstedt gikk bort.

Jubel og hyggelige ord fikk AKA da Hønefoss Arena ble åpnet tidligere på året. Det ble en ny verden for tusenvis av idrettsglade i hele regionen. AKA er stolt over å ha bidratt til at flerbrukshallen ble en realitet. 

AKA fyller 40 år, og er helt i 100. Finn takker av som styreleder, og erstattes av en gammel kjenning.

AKAs verden: Tidenes bløtkakeår

2017

40-ÅRING I TOPPFORM: AKA er ikke alene om å feire jubileum i 2017. Martin Luther får mye oppmerksomhet. Det er 500 år siden reformatoren banket opp sine 95 teser på kirkedøren. Tom Lund har ikke holdt på like lenge, men nesten. Det er 100 år siden LSK ble stiftet. Når vi snakker om fotball minnes vi Tom A. Schanke. AKA-vennen og HBK-entusiasten går bort dette året.

Ved Stortingsvalget i 2017 får Erna Solberg ny tillit. Radioentusiastene blir stadig mer frustrert når FM-signalene slukkes. "Brexit" er på alles lepper. Storbritannias utmelding fra EU blir årets mest omtalte skilsmisse.

I AKA er stemningen bedre. Aldri har vi spist flere bløtkaker. Vi feiret 40 år til den store gullmedaljen. Ansatte og ledsagere blir med på drømmeturen til Sicilia. Jubel ble det også når AKA inviterte 550 førsteklassinger til Rockefrosk-fest. Men AKA hadde mer moro i vente. I 2017 innvier vi en ny toppetasje i HM49, og ønsker også en ny styreleder velkommen. Tommy Korneliussen er tidligere konsernsjef i NorgesGruppen. Han har omfattende kunnskaper om AKA og vår bransje. Som han selv uttrykte det: Det blir ikke lett å hoppe etter Wirkola – også kjent som Grøstad. Finn Grøstad takker av som styreleder etter mer enn 20 år. Hedersmannen fortsetter som styremedlem. Kontinuitet og utvikling preger AKA-året 2017. 

AKA passerer 200 eiendommer i porteføljen, og utviklingen lokalt på Hvervenmoen fortsetter i høygir.

AKAs verden: Milepæl på milepæl

2018

FULL FART PÅ HJEMMEBANE: Idet snoren klippes til det nyoppførte kontorbygget HM33, settes spaden i jorda for det neste store byggetrinnet i Hvervenmoen Næringspark. HM60 skal huse Elkjøp, Jysk, Megaflis og XXL. Hvervenmoen trekker kunder fra et omland med omkring 100 000 innbyggere, og i 2018 handles det for 450 mill. kroner hos de allerede etablerte kjedene Obs Bygg, Europris, Rusta, Jula, Biltema og Power – en lokal rekord som skal knuses i årene som kommer.

USA’s president Trump er i søkelyset gjennom hele 2018 med sine turbulente uttalelser og avgjørelser. Russlands president Putin blir gjenvalgt for seks nye år. I Storbritannia kjemper statsminister Theresa May en innbitt kamp for å få Underhuset til å vedta Brexit-avtalen. Samtidig utspiller en kongelig romanse seg, og prins Harry gifter seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle.

Danske Peter Madsen ble dømt til fengsel på livstid for å ha mishandlet, drept og partert den svenske journalisten Kim Wall ombord i sin privateide ubåt. Noen som heldigvis kom ut av det med livet i behold, var 12 thailandske gutter og deres fotballtrener som ble fanget i en underjordisk og oversvømt hule.

I forretningsverdenen blir IT-giganten Apple det første børsnoterte selskapet som verdsettes for over 1.000 milliarder dollar. For AKA er 2018 også historisk. Selskapet feirer eiendomskjøp nummer 200 – en lokal dagligvareeiendom på Klekken i Hønefoss. I løpet av 2018 noterer AKA også passeringen av en halv milliard kroner i årlig leieinntekter.

Året vi aldri kommer til å glemme!

AKAs verden: Mot normalt

2020

DET SKAL EN GOD RYGG TIL Å BÆRE EN GLOBAL KRISE: I 2020 ble velferdsstaten testet til det ytterste. Covid-19-pandemien var den alvorligste krisen siden 2. verdenskrig. Tidlig på året eksploderte arbeidsledigheten. Regjeringen Solberg fikk hendene fulle med krisehåndtering. Kjapt ble vi kjent med hytteforbud og «meter’n» og andre begrensninger. Milliarder ble overført til utsatte næringer. Vi ble også kjent med Espen Rostrup Nakstad – den sindige assisterende direktøren i Helsedirektoratet ble kåret til årets navn.

Donald Trump tapte alt i 2020. Hans presidentskap endte i kaos. Verden håper Joe Biden kan levere forsoning og normalitet. For Eirik Jensen ble 2020 et skjebneår. Var han purk eller skurk? Et langt rettsdrama konkluderte med det siste. Når ingen trodde 2020 kunne bli dystrere, ble Norge rystet av kvikkleireskredet på Gjerdrum. Dette ga en tragisk utgang på et elendig år.

For AKA var 2020 «mot normalt». For mange av våre samarbeidspartnere ble omsetningen nemlig unormalt god. Pandemien sendte folk hjem. Dette ga omsetningsrekorder for dagligvarebransjen. Mye hjemmetid inspirerte oss til mer bruk av naturen, ryddeprosjekter og oppussing. Dette ga effekt for våre partnere i byggevarebransjen og faghandelen. Fasiten for AKA ble solide inntekter og resultater. Resultatene preges også av lønnsomme eiendomstransaksjoner, og effektiv forvaltning av eiendomsporteføljen. AKA fremsto i 2020 med ny «drakt» og ny hjemmeside som gjenspeiler Norges raskest voksende private eiendomsselskap. 

Et annet lyspunkt kom da Jane K. Gravbråten på senhøsten takket ja til å overta som administrerende direktør i AKA. Selskapet kom styrket ut av et år da mange mistet livsgrunnlaget og fotfestet. Dette fylte oss med takknemlighet og ydmykhet. Ingen av oss gikk umerket gjennom 2020, og alle lengtet etter den normale hverdagen.